Príbeh malého rodinného vinárstva BORVIN sa začal písať v roku 2012 -2013... Vtedy sa zrodila myšlienka, aby sme naše vína začali plniť do fliaš. História výroby vína v našej rodine však siaha na pár generácií dozadu. K „vinárčeniu“ a k prácam vo vinohrade som si „privoňal“ už ako malý v Chľabe, v pivnici a vo vinohradoch u mojich starých rodičov.
Po skončení vysokoškolského štúdia som si kúpil vinohrad a pivničku v Bátorových Kosihách. Práve táto krásna lokalita, presnejšie vinohradnícky hon Galambos sa stal domovom nášho malého rodinného vinárstva BORVIN. Vedľa našej pivničky sa nachádzal 0,5 ha vinohrad, z ktorého sme spočiatku vyrábali naše vína v objeme okolo 800 fliaš ročne. Produkcia sa však z roka na rok rástla a tak sme našu malú pivničku čoskoro prerástli J. Momentálne vína vyrábame pri našom rodinnom dome v Gbelciach, kde sme postavili priestory na spracovanie hrozna a výrobu vína. V súčasnosti sa zameriavame skôr na výrobu vína a hrozno kupujeme od našich kamarátov - vinohradníkov a vinárov – s ktorými spolupracujeme už viac rokov. Nachádzame sa v Južnoslovenskom vinohradníckom regióne, v strede trojuholníka miest Štúrovo, Komárno a Nové Zámky. Geologické aj klimatické podmienky nášho regiónu sú výnimočné pre pestovanie viniča. Zloženie pôdy je veľmi širokospektrálne, čo nám umožňuje kupovať naše obľúbené odrody z najlepších polôh, kde sa im nadpriemerne darí. Nachádzame sa v najteplejšom regióne Slovenska, kde priemerná ročná teplota dosahuje 11,5 ˚ C. Priemerné ročné zrážky v objeme 530 mm sú rovnomerne rozložené a prevažne juhozápadne orientované vinohrady sa nachádzajú v priemere vo výške od 120 mnm do 190 mnm, pričom pôda je prevažne ílovitá, resp. stredne ťažká ílovitá, ale nájdete tu aj černozem, vulkanické nánosy a bližšie k Dunaju aj piesočnatú pôdu. Táto krásna, členitá príroda dáva výborné podmienky na pestovanie hrozna a výrobu kvalitných vín. Hrozno pre naše vína pochádza prevažne od našich kamarátov – vinohradníkov z najlepších polôh Južného Slovenska, ako Strekov, Mužla, Obid, Gbelce, Modrany, Svätý Peter, či Bátorove Kosihy, pričom samozrejmosťou je nie len v našom vinohrade ale aj u našich vinohradníkov selekcia hrozna a zaťaženie koreňov do 2 kg, pričom viac ako polovica vinohradov, z ktorých spracovávame hrozno, je postrekovaná len bio postrekmi.
Naše malé rodinné vinárstvo si zachovalo profil malého butikového vinárstva, ročná produkcia je približne 8000 až 10000 fliaš. Zameriavame sa hlavne na výrobu klasických, naturálnych červených vín, ktoré fermentujú spontánnym spôsobom v otvorených kadiach (bez pridania prídavných látok, ako kvasinky, enzýmy, živná soľ, kyseliny, taníny, cukor.. atď). Naše červené vína dlhodobo vyzrievajú v dubových (aj barrique) sudoch s objemom 225 až 500 litrov a do fliaš sa dostávajú v priemere po 1,5 až 2,5 ročnom vyzrievaní. Sú to vína vhodné na dlhodobú archiváciu.
V portfóliu nášho vinárstva nájdete v menšom množstve aj modernejšie, reduktívne, svieže biele vína ako aj oxidatívnym spôsobom pripravené naturálne biele vína a „šupkáče“ (orange wine).
Hlavnou zásadou pri našich vínach je spracovať hrozno šetrným prístupom a robiť čím menej zásahov do vín, aby naše vína zachovali svoju jedinečnosť a odzrkadlovali región, Terroir z ktorého pochádzajú. Od roku 2017 sa všetky naše vína fľaškujú bez filtrácie.
2005– kúpa pivnice a vinohradu v Bátorových Kosihách, vo vinohradníckom hone Galambos
2006 – výsadba nového vinohradu pri pivnici
2009 – spracovanie prvej úrody z nového vinohradu
2013 – J prvé víno fľaškované pod značkou BORVIN, cca. 800 fliaš
2016 – zvyšujeme kapacitu na 3500 fliaš
2017 – presun výroby vína do Gbeliec, kapacita 5000 fliaš
2020 – nákup novej technológie a rozšírenie výroby
2022 – začiatok prístavby k pivnici